Voorraadbeeld.

Oorweeg die noodsaaklikheid van versekering as nuwe huiseienaar

Posted in Business & Finance by Admin on 9 July, 2020 at 5:06 p.m.

Daar is en was nie ’n beter tyd om ’n huis te koop as in die afgelope dekade nie, is wat Paul Stevens, uitvoerende hoof van Just Property, te sê het.

Hy voeg by dat as jy in staat is om dit te kan doen, moet jy as nuwe huiseienaar nie vergeet om die versekering in ag te neem nie.

“Glo dit of nie, maar dit is moontlik om ’n huis te koop tydens die nasionale grendelstaat wat ons tans beleef,” sê Stevens. “Die aktekantoor is oop en rentekoerse het vanjaar vir die derde keer gedaal.

“Jy mag dalk nie altyd ’n eiendom fisies kan besoek nie, maar indien jy verlief geraak het op ’n huis wat jy voor die begin van die inperking besoek het, of die regte eiendom aanlyn gevind het tydens hierdie omstandighede, kan ons alles vir jou doen, vanaf die fasilitering van ’n aanbod om te koop tot om die transaksie deur te sien en dit selfs in jou naam oor te plaas.

“Onthou om al die kostes verbonde aan die aankoop van ’n huis in ag te neem. Ons bespreek dit in die gedeelte ‘Getting your bucks in a row’ op Your Property Journey - ons eenvoudige, alles-op-een-plek gids vir die koop van ’n eiendom.”

Die kostes van versekering is iets wat eerste-keer-huiskopers vergeet om by hul berekeninge in te sluit, sê Stevens. “Afgesien van die versekering van jou verband en die inhoud van jou huis, moet jy huiseienaarsversekering hê. Dit dek jou in geval van weerlig, brande, storms, hael en waterskade aan permanente dele van jou eiendom; dit wil sê, alles wat jy nie saamneem as jy eendag uittrek nie.”

Hier is ’n paar dinge wat jy as huiseienaar miskien nie geweet het oor die versekering nie, aangesien dit van toepassing is op voltiteleiendomme. Daar is ook uitsonderings vir sekere deeltiteleienskappe wat in ag geneem moet word.

• Waterverwarmers
Standaardversekeringspolisse vir huiseienaars dek ’n gebarste waterverwarmer en sekere onderhoudskoste, maar is beperk tot die normale prys van ’n geïnstalleerde elektriese verwarmer. Stel jou versekeraar daarvan in kennis as jy van plan is om van sonkrag gebruik te maak.

• Beheermure
Indien jou huis teen ’n helling gebou is, moet jy seker maak dat die steunmure by jou polis ingesluit word, en dat dit aan die bouregulasies voldoen.

• Nakoming van wetgewing
Versekeraars is verplig om die wetgewing na te kom. Versuim om die bou-, bedrading-, of enige ander regulasies na te kom, dan moet jy maar weet die versekering sal nie aan jou uitbetaal word nie.

• Beurtkrag
Ondanks gereelde kragonderbrekings in Suid-Afrika, sluit nie alle versekeringspolisse dekking vir kragopwekking in nie, en kan dit, indien wel, beperkte dekking bied.

Wat jou besluite beteken
Dit is belangrik om te verseker dat jou nuwe huis behoorlik verseker is; met ander woorde, die versekerde bedrag is voldoende in geval van ’n groot eis. As die hele eiendom vernietig word of onbewoonbaar gemaak word, sal jy genoeg versekering benodig om die puin skoon te maak en alle permanente strukture te herbou.

Onthou dat die waardasie wat jy van jou bank ontvang slegs dek wat jy aan jou verband skuld, en nie die volledige werklike waarde van jou huis nie, insluitende verbeterings. Die besluit om dit te verhoog moet jy liefs self doen. Die veiligste manier om te verseker dat jy voldoende dekking het, is om ’n beoordelaar aan te stel, of ’n bouer te vra om ’n beraming te maak en ’n persentasie vir professionele fooie en slopingskoste by te voeg.

Onderversekering kan ontstellende gevolge hê, ook wanneer jy alreeds van ’n vorige ramp herstel. As die bedrag wat jy kies om te verseker nie voldoende is om van nuuts af te herbou nie, sal jou versekering die gemiddelde klousules toepas.

Wat beteken dit? Veronderstel byvoorbeeld dat jou versekering R1-milj moes gewees het, maar jy het R750 000 gekies om geld te bespaar. Indien jou hele huis afbrand, betaal jou versekeraar ’n maksimum van R750 000. Selfs kleiner eise word ook beïnvloed. As ’n brand in jou kombuis ’n rookskade van R10 000 veroorsaak, beteken “toepassing van die gemiddelde klousule” dat die verhouding van R750 000: R1-milj (75%) van toepassing is, en dat jy slegs R7 500 uitbetaal sal word.

Beskerm jouself
“Dit is dikwels ’n goeie idee om ’n onafhanklike versekeringsmakelaar te gebruik wat jou eie belange op die hart dra,” sê Stevens. “Dit is wettiglik van ‘n makelaar om seker te maak dat jy behoorlik ingelig is oor alle vereistes vir behoorlike dekking, en om jou deur die proses te lei.

“Onthou, daar is volgens die wet verpligte polisse wat maklik verstaanbaar moet wees en in gewone Engels geskryf moet word,” voeg hy by. “Gaan die beleidsformulering noukeurig deur. Wees bewus van enige uitsluitings en vra uit oor alles wat jy nie verstaan nie.”

Versekering om jou verband te dek
Indien jy ’n verband aangaan, kan jou bank versoek dat jy lewensversekering uitneem. Onlangse gebeure tydens die Covid-19-pandemie het getoon hoe nuttig dit kan wees as jy nie in staat is om terugbetalings te doen nie.

Dit sal verseker dat, sou jy te sterwe kom, jou gesin nie die las hoef te dra om jou verband af te betaal of die eiendom te moet verkoop om dit te dek nie.

As jy reeds lewensversekering in plek het om byvoorbeeld die opvoeding en uitgawes van jou kinders te dek, dink eers baie goed daaroor voordat jy besluit dat jy nie verdere dekking nodig het indien jy ’n huis koop nie. As jy sou sterf sonder dat jy jou versekering verhoog het, sal die lewensdekking gebruik word om jou verband af te betaal teen die koste waarvoor jy dit aanvanklik gekoop het, en bitter min van hierdie bedrag bly oor om aan geliefdes oor te betaal.

Onthou, jy hoef nie die bank se eie produk te gebruik nie. Jy kan ook jou eie versekeringsadviseur vra om ’n produk voor te stel wat jou die beste sal pas.

Kliek hier vir meer inligting oor Just Property, of skakel 087-550-2258.

Redakteur: Anchen Coetzee
Subredakteur: Wahl Lessing
Ingedien deur: MyPR
Beeld URL

 

 

Why everyone benefits when women are richer

The role of women in the economy has changed enormously over the past few decades.
Annie Hodes

Needed: your support - only local communities can save worthy small businesses

Why are we so quick to support someone we do not know, who has plenty of money already, but we have a million reasons not to support someone we know living a regular lifestyle?
Wahl Lessing

Redefining workforce through digital transformation

The Future of Work Virtual Conference aims to find solutions to the crisis in Africa’s work and job system.
Admin

Independent hotel owners, are you ready for post-lockdown travel?

Independent hotel owners urgently need to get back into the market in a strategic way.
Admin